El 2025 és un any de celebració: el Festival de Sopes del Món Mundial arriba a la seva 20a edició. Per això, enguany hem escollit un lema més transversal que mai, que reivindica l’esperit i els valors del Festival i, sobretot, una necessitat real en els temps que vivim: la PAU.
La PAU no només com l’absència de conflictes, sinó com un recordatori que la diversitat és una riquesa i que la convivència es construeix cada dia amb diàleg, respecte i empatia. La PAU va més enllà del silenci o la calma superficial. La PAU ha de ser revolucionària i activa: exigeix compromís i acció, impulsa la transformació social i ens convoca a construir ponts entre comunitats. En un món marcat per desigualtats, tensions, conflictes i violència, parlar de PAU es fa més necessari que mai.
Aquest compromís actiu amb la PAU implica també una postura clara contra la guerra i la violència arreu del món. Conflictes actuals com els d’Ucraïna, Síria o Palestina, o altres zones en crisi, ens recorden que la pau no es pot donar per assumida: cal defensar-la, denunciar les injustícies i treballar perquè la convivència i el respecte prevalguin sobre la destrucció i el dolor.
Al Festival, la PAU es cuina, es comparteix i es viu com la sopa que uneix les cultures i les persones. Només empoderats com a agents de canvi, des d’una mirada activa i solidària, podrem transformar el nostre entorn i fer que la PAU sigui un llegat per a les generacions futures.
Un espai pensat per a què les entitats i col·lectius que presenten una sopa al Festival la puguin cuinar in situ des de les 9 del matí. Una instal·lació amb cuines industrials que ens permetrà observar com comparteixen entre elles tot tipus de secrets culinaris.
Per animar al veïnat, la jornada començarà amb un cercavila amb els tabalers de la colla Bruixes i Bruixots de la Trinitat Nova, que despertaran el barri pels carrers de Canyelles. Els trobareu a les 10:30h al carrer d’Antonio Machado.
Sona modern, però l’agricultura ecològica i de proximitat no és res nou. El Rufi Rodríguez i el Sergi Arnalda ens presenten “De l’horta al plat... I al paladar!”, un espectacle que fusiona circ i gastronomia i que no ens deixarà indiferents.
Si parlem de “Tumàcats de fira” no ens referim a uns fruits rogents sortint a ballar, ens referim a la companyia +Tumàcat i els seus cuiners inflables, que animaran el passeig central del parc per a què no ens perdem cap detall.
A partir de les 12:30h i per donar el toc musical al Festival ens acompanyaran els Boozan Dukes, la Red-Hot Calypso Jazz Band de Barcelona, amb música en acústic al més pur estil New Orleans Jazz.
I a la 13h arriba el plat fort de la jornada, mai millor dit. Podrem degustar més de 40 sopes cuinades per entitats i col·lectius del territori que ens faran descobrir tradicions, cultures i gastronomies d’arreu del món.
Després de molts anys compartint l’espai de la Marquesina de la Via Júlia, aprofitem aquesta edició de celebració per donar resposta a diferents necessitats que han anat sorgit amb el pas del temps. Després d’estudiar diverses opcions i la seva viabilitat, el Festival es celebrarà enguany en una nova ubicació: el Parc de Josep Maria Serra i Martí, al barri de Canyelles.
Estem segurs que aquest nou espai, molt més ampli, acollidor, accessible i segur, permetrà que seguim gaudint plegats del Festival. Us esperem a Canyelles!