El Festival de Sopes del Món Mundial és un esdeveniment gastronòmic i cultural que se celebra anualment al districte de Nou Barris, a Barcelona, des de fa més 20 anys. Es tracta d’una celebració que s’ha consolidat com un emblema del territori, on la cuina esdevé una poderosa eina per fomentar la multiculturalitat, la integració, la convivència i la cohesió social entre els seus habitants, els quals es congreguen per celebrar la diversitat a través d’un plat tan humil com universal: la sopa.
Inspirat en el Festival International de la Soupe “La Louche d’Or” de Lille (França), l’any 2004 va néixer a Nou Barris el Festival de Sopes del Món Mundial, impulsat per l’Associació 9 Barris Acull i la Xarxa d’Intercanvi de Coneixements Nou Barris, dues entitats arrelades al territori i dedicades a l’empoderament de la comunitat a través de la participació veïnal, el suport associatiu i la promoció del diàleg intercultural i l’acollida.
Des dels seus inicis, el festival ha tingut com a objectiu principal promoure l’intercanvi cultural a través de la gastronomia, un pont entre cultures, un espai on la integració es cuina a foc lent amb ingredients de respecte i solidaritat. El cor del festival és, sens dubte, la degustació de sopes d’arreu del món, preparades amb cura pels mateixos veïns, a través de les diverses entitats i associacions del districte, que comparteixen amb orgull bé les receptes dels seus llocs d’origen o bé la seva imaginació culinària. Així, en els darrers 20 anys, s’han pogut tastar més de 600 receptes diferents, cosa que dona una idea de la riquesa i varietat de l’oferta gastronòmica.
El Festival s’organitza a través d’un grup motor format per entitats i col·lectius d’arreu de Nou Barris. Som una xarxa heterogènia i diversa, com ho és Nou Barris: diferents orígens, diferents maneres de fer, diferents objectius... Però amb els mateixos valors i amb una mateixa convicció: que la vida comunitària és la millor recepta per fer créixer la pau i la convivència.
El Festival fomenta el diàleg intercultural i la convivència entre persones de diferents orígens, creant un espai de trobada i d’intercanvi, on la cuina esdevé un llenguatge universal que permet construir ponts i superar barreres lingüístiques i culturals. L’objectiu principal és l’intercanvi cultural a través de la gastronomia, un espai on la integració es cuina a foc lent amb ingredients de respecte i solidaritat.
El Festival posa especial èmfasi en la comunitat i la cura de l’entorn. Així, a més de vetllar per la sostenibilitat, els materials compostables i el reciclatge, prioritzem treballar amb agents de l’economia social i solidària, promovem el teixit veïnal i sociocultural del territori i assegurem que es compleixin els principis ètics que caracteritzen el nostre projecte.